Avand in vedere ca mai mult de jumatate din populatia globala foloseste un smartphone si mai mult de jumatate din traficul web din lume se realizeaza de pe telefoanele mobile, este de inteles ca 50% dintre utilizatori isi stocheaza informatii private si personale pe smartphone-uri, conform unui studiu realizat de Bitdefender in aprilie 2017.
Tinerii cu varste cuprinse intre 18-22 de ani sunt mai predispusi sa-si stocheze datele personale pe smartphone-uri (68%), conform aceluiasi studiu. Cu toate acestea, 4 din 10 utilizatori de smartphone-uri nu au instalata o aplicatie pentru securitate si nici nu-si actualizeaza soft-urile pe gadget-uri. Acest lucru ii lasa expusi la furtul datelor si infestarea dispozitivului cu virusi, mai ales pentru ca aplicatiile downloadate nu provin intotdeauna din magazine oficiale. Totusi, atunci cand vorbim despre securitatea smartphone-urilor, 57% dintre utilizatori sunt ingrijorati ca identitatea user-ului pe care-l folosesc ar putea fi furata.
Din acelasi studiu a reiesit ca 7 din 10 utilizatori de smartphone-uri sau tablete si-au schimbat parolele pe gadget-urile respective cu mai mult de 3 luni in urma. Cu o medie de 11 astfel de dispozitive in locuinta unui utilizator, numai 6 din 10 utilizatori au putut sa confirme faptul ca au parole diferite pentru fiecare dintre ele. Cu toate acestea, 2 din 10 utilizatori au unele parole pe care le folosesc la intamplare, iar 1 din 10 utilizatori foloseste aceeasi parola pentru toate dispozitivele electronice.
Soft-urile virusate pentru telefoane au luat o amploare deosebit de mare in ultimii ani si indiferent de sistemul de operare pe care-l folosesti, chiar daca este Android sau IOS, exista site-uri inselatoare sau frauduloase ce-ti vaneaza informatiile personale si acreditarile. Inselaciunile si “programele spion” sunt in topul grijilor utilizatorilor de smartphone-uri, cu 56% si respectiv 51% dintre respondenti ce sustin ca s-au saturat de ele.
Deoarece un numar mare de utilizatori de smartphone-uri din Germania nu au o solutie pentru a rezolva problema securitatii, conform unui studiu realizat de Bitdefender(*) si deoarece utilizatorii instaleaza des aplicatii din magazine ce nu sunt de incredere, exista o probabilitate mare ca acestea sa fie virusate. Cu 643,476 de soft-uri Android virusate lansate doar in iunie 2017, conform organizatiei independente de testare AV-TEST, sa ai o aplicatie de securitate care sa protejeze si sa detecteze posibilele probleme nu mai este o optiune, ci o necesitate.
In timp ce IOS nu este atat de predispus la downloadarea aplicatiilor rau intentionate din magazinele colaboratoare, utilizatorii tot sunt vulnerabili la site-uri inselatoare sau frauduloase ce urmaresc sa le colecteze datele personale sau financiare. Acestea fiind spuse, este necesar sa ai instalata o masura de securitate care sa te protejeze de site-urile malitioase.
Este vitala o masura de securitate ce poate proteja ambele sisteme de operare, Android si IOS, mai ales pentru ca jumatate din utilizatori isi stocheaza datele personale pe aceste dispozitive. Indiferent ca vorbim despre un software infestat ce urmareste sa-ti colecteze datele sau despre alte amenintari online ce urmaresc sa-ti preia datele cardului de credit sau pe cele din internet banking, o masura de securitate pentru telefoanele mobile ce poate identifica toate aceste amenintari este vitala pentru a-ti proteja intimitatea si datele personale.
*Nota: Studiul a constat intr-un chestionar realizat de iSense Solutions la cererea Bitdefender in aprilie 2017 si este bazat pe 1000 de interviuri. Esantionul utilizat in acest raport este reprezentativ pentru utilizatorii de gadget-uri smart, cu conexiuni Wi-Fi in Statele Unite ale Americii(varsta, sex si regiune), +18 ani. Eroare de esantionare este de +/- 3. 1% la un nivel de incredere de 95%
Despre iSense Solutions
iSense Solutions – The Modern Consumer Company folosește cele mai recente tehnologii de sondare a consumatorului modern din România și oferă servicii integrate de marketing: cercetare, consultanță în marketing si comunicare, digital și vânzări. Compania a fost fondată de Traian Năstase și Andrei Cânda, specialiști cu peste 12 ani de experiență în domeniul cercetării de piață și cu o expertiză academică solidă, fiind doctori în Sociologie, respectiv Marketing. Mai multe informații puteți găsi pe www.isensesolutions.ro și www.researchromania.ro.